Söndagsbulla

Hej!

Kanske baka lite söndagsbulla idag?

Fastlagstisdagen kom och gick men jag vill nu i varje fall dela med mig av bullarecept! Bulladeg är på så sätt bra att det är en bra grund att enkelt laga så många olika bakverk ifrån. Det finns en del man dock måste tänka på vad gäller bland annat jäsningstider och konsistensen på bulladegen.

OBS, nu berättar jag hur jag får min bulladeg att fungera bra, men då värmen och luftfuktigheten är saker som även påverkar jäsningen i stor grad, finns det inte alltid garantier att allt går som på Strömsö. Fråga om det är något ni undrar!

Julias1

Bulladeg, bulladeg, bulladeg. Notera att ifall bullarna ställs lika nära varandra som de är på den översta radens bilder, så kommer de att fastna i varann. Nedan till vänster, degen i skålen, ser ni en bild på en ofullständigt jäst deg. När man försiktigt trycker i fingret i en deg, skall den färdigt jästa bulladegen resa sig tillbaka. Då vet man att den starka bulladegen bildat tillräckligt med gluten. Lita alltså inte blint på jäsningstider, lita på känslan, man lär sig med tiden.

Julias3

Härliga, saftiga, runda bullar. Dessa bullar är nyss tagna ut ur ugnen och ser därför extra runda och fina ut. Jag har inte ännu lyckats få mina bullar att hållas fullständigt runda utan att lite skrynkla ihop sig efter att de svalnat, men jag jobbar på det. Goda och saftiga är de i varje fall, och det är ju smaken som räknas.

BULLADEG, RECEPT

5 dl helmjölk
50 gram färsk jäst
1½ tsk salt
1½ dl socker
½ msk kardemumma
1 ägg
11-13 dl vetemjöl special
150 g rumstempererat smör

Ägg till pensling

 1. Smula jästen i mjölken. Rör om med handvisp och tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg. Vispa lätt så att äggets konsistens går sönder och så att kryddorna blandas.
 2. Blanda i mjölet och knåda tills konsistensen är jämn.
 3. Knåda in smöret allra sist och efter att smöret har blandats in i degen, fortsätt knåda i ytterligare en stund så att du får en lite spänstigare deg.
 4. Låt degen jäsa i rumstemperatur under bakduk eller plastfolie till dubbel storlek, eller omkring en timme.
 5. När bulladegen jäst klart, dela degen i bitar och forma bitarna till bollar (ifall du lagar runda bullar). Jäs i ytterligare ca 40 minuter under duk. Du kan vid detta skede lägga på ugnen på 225 grader.
 6. Pensla bullarna med ett söndrat ägg och grädda i ugnen i 10-15 minuter.

TIPS, TRICKS OCH KOMMENTARER:

 • I många recept står det att mjölken skall vara fingervarm, men att värma mjölken är inget som man behöver öda tid på. Jästen aktiveras även i kall mjölk och bullarna reser sig fint ändå. Jag värmer inte min mjölk.
 • Använd smör, inte margarin. Det kommer aldrig att finnas margarin i mina recept av många orsaker, men främst för att smör är gott.
 • Använd smör som är lite mjukt, men absolut inte smultet. Degen blir mycket lättare att hantera och så sätter man inte för mycket mjöl i av misstag. Om du inte orkar vänta tills smöret blir rumsvarmt, kan du bra hyvla i smöret med osthyvel.
 • På tal om mjölet – en påminnelse: Sätt inte för mycket mjöl. Sätt så mycket som det står i receptet, låt jäsa och först vid utbakningen kan du tillsätta mera ifall det är helt omöjligt att hantera degen. Annars kan du få karatebullar (kasta dom i väggen efter gräddning och det uppstår hål i väggen).
 • Jag låter min bulladeg och mina utbakade bullar jäsa nära ugnen, men inte på ugnen. Det har hänt att smöret i bullarna har börjat smälta och bullarna blir platta.
 • Om jäsningstiderna: Lita inte på klockan, lita på degen. Det räcker en stund att lära sig hur en färdigjäst bulladeg skall kännas, men ett tips är att lätt trycka in fingret i degen och degen reser sig tillbaka.
 • Vill du vara säker på att bullarna gräddas jämnt i ugnen, väg bullarna på en hushållvåg innan du rullar ut dem till små bollar.

IMG_20150218_230321

Min fastlagsbulle med hemlagad mandelmassa och grädde i mängder.

Vill ni laga fastlagsbullar, behöver ni följande:

 • Valfri sylt (personligen föredrar jag jordgubbssylt till dessa).
 • Vispgrädde
 • Mandelmassa
 • Eventuellt florsocker till garnering

FÖRBEREDELSER:

Vispa den kylskåpskalla grädden med elvisp på låg hastighet tills den blir fluffig och går att spritsa. Grädden kan smaksättas med vanligt socker eller vaniljsocker, men rör då in sockret först i slutet av vispningen, så att inte konsistensen lider.

MONTERING:

Tag en bulle och skär ”locket” av bullen. Gröp en liten grop i bullen dit du lägger mandelmassan eller sylten (eller så kan du ”go crazy” och sätta båda, vi lever ju bara en gång). Spritsa från en spritspåse eller lägg grädde på sylt/mandelmassafyllningen. Lägg locket på och pudra över med florsocker. På bilden har jag snyggat till kanterna på mitt lock med en rund pepparkaksform.

En påhittigare bagare kunde kanske använda en hjärtformad pepparkaksform eller klippa upp bullen med en sax som så många svenskar gör (då blir bullens lock triangelformad och gropen bildas automatiskt).

MANDELMASSA:

Jag gillar inte butiksköpt mandelmassa. Den smakar oäkta mandelessans enligt mig och det tål jag helt enkelt inte. Som tur är egen mandelmassa lätt att laga ifall man har en ordentlig matberedare. Måtten är 50/50 för socker och mandel när det gäller mandelmassa, har man mera socker än det, kallas det för marsipan.

Gör såhär: Tag 200g skållade mandlar och kör dem i beredaren tills de blir till mjöl. Tillsätt 100g strösocker , 100g florsocker och en nypa havssalt in i matberedaren tillsammans med mandeln och kör tills det bildar en massa. Om det inte blir en kletig trevlig massa av det hela, eller din matberedare inte kanske har tillräckligt med effekt, går det bra att ”fuska” lite genom att tillsätta en äggvita och/eller några skvättar grädde. Blanda väl och du har en massa! Tips till mandelmassan: smaksätt med kardemumma och några droppar vaniljextrakt om du känner att du behöver krydda den lite extra.

Ha en bra söndag alla!


Hello international readers!

I am still reminding you to comment if there is anything you’re wondering about!
Let me know if you want me to translate the recipes 🙂

Have a nice Sunday!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

One comment

 1. Pingback: Munkar! | Julias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *