Citronpaj

Hej igen!

Ni har ingen aning hur skönt det är att skriva blogginlägg vid sidan om examensarbetet. Surare än den suraste av citronerna blir man av skolarbeten…

…På tal om citroner! Det är ju påsk snart, och då tycker jag att bakverk med citroner hör till. Jag bakade förra veckan en Key Lime Pie, men den blev helt förbaskat sur, då jag gjorde helt enligt receptet. Fem lime skulle det vara i receptet, och så skulle smeten dessutom dra i sig av lime-smaken i en timme innan den åkte i ugnen. Inte riktigt lyckat koncept för min del, bakar inte den pajen pånytt.

Men jag ger ju aldrig upp då jag misslyckats med något. Jag vet att Key Lime Pie kan vara gott, så jag började fundera vad som gick fel. Ursprungliga Key Lime Pie är gjord på Floridas egna limefrukter från Key West. Limen i Florida är sötare än limen som går att köpa i Finland, vilket kunde vara en bidragande faktor till att min paj blev så sur.

Jag bestämde mig alltså för att laga en ny paj. Av ekologisk citron! De ekologiska citronerna är så mycket sötare och saftigare än de vanliga citronerna så jag tänkte att det blir visst en bra paj av detta. Och där hade jag så rätt. MUMS!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ekologisk italiensk citron! Så saftig, så söt, så bra. Mums. Säljs åtminstone i Prisma i en liten nätpåse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CITRONPAJ, RECEPT

Botten:
175 g Digestivekex
100 g smält smör

Fyllning:
400 g kondenserad mjölk (1 burk)
1 dl ekologisk citronsaft (ca. 4 citroner)
5 st äggulor
Världens minsta nypa salt
1 tsk socker

Dekoration:
Vispgrädde
Citronskivor

(Vet inte hur mycket de två sista ingredienserna till fyllningen inverkar på smaken sådär egentligen, men gott blev det. Litet salt brukar framhäva smakerna i det mesta och sockret tillsatt jag för att det säkert inte skulle bli surt.)

  1. Lägg ugnen på 175 grader.
  2. Hacka eller mixa digestivekexen tills de blir smulor. Blanda i det smälta smöret. Tryck kex-smeten i en pajform (jag använde en med löstagbart botten). Lägg pajbottnet i ugnen och förgrädda i 10 minuter. Låt pajskalet svalna helt efter att du tagit det ut ur ugnen.
  3. Lägg äggulorna i en skål tillsammans med citronsaften, den kondenserade mjölken, saltet och sockret. Vispa med handvisp tills allt är blandat.
  4. Häll smeten i det svalnade pajskalet och lägg i ugnen. Låt vara i 20 minuter, var noga med att den inte är för länge så att den inte förlorar sin krämiga konsistens.
  5. Låt pajen svalna och dekorera med grädde och citronskivor.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nygräddad paj, vilket solsken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Färdigt dekorerad paj! Så gott, så enkelt, ni bara måste testa denna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja, pajen var läckrare än bildkvaliteten.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *