Amatörfotografens rågsiktslimpa

Hej!

JAG ÄLSKAR BRÖD <3 och i förrgår märkte jag att vi saknade bröd hemma, så jag tänkte att jag skulle baka en limpa.

Limpan som jag bakade blev väldigt god, en urljuvligt knaprig skorpa lyckades den få… tills den legat en stund i rumsvärme och svalnat då den knapriga skorpan blev mjuk. Då vände jag mig genast till brödguden Martin Johansson för svar. Martin redovisar i sitt inlägg ”Det sitter i skorpan” från 2010 om vad som gör en bra skorpa; mycket värme, baksten eller gryta, ånga, vädra ugnsluckan i slutet av gräddningstiden, låt brödet ligga i eftervärme med ugnsluckan på glänt, fastare deg (men då blir brödet också hårdare) och durumvete.

Nästa gång då jag bakar bröd, skall jag ta och testa hans tips så hör jag av mig sedan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det till synes knapriga ”bak”verket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På tal om annat. Är det något som ser litet komiskt ut med mitt bröd eller är det bara jag som ser det? 🙂

Förutom formen på den översta delen av skorpan, så har jag lyckats misslyckas med belysningen… igen. Låt mig förklara. Jag är amatörfotograf. När jag fotar, tar jag högst typ tio bilder av ett bakverk och sen slänger jag in bilderna i Picasa. Jag vet ingenting om varken ISO-värden eller slutartider. Jag skulle dock hemskt gärna lära mig, jag vet bara inte vart jag skall vända mig. Så om någon med fotointresse på läsarsidan skulle vilja komma a) antingen hem till mig någon gång och fota det jag bakar b) vilja förklara till mig hur jag skall använda min kamera så är denne person verkligen välkommen att göra det. Om någon t.ex. behöver fota för något skolprojekt, hit bara. Man kan få bakverk med hem 😉

Julias

Nåja, nu till receptet, från Martin Johanssons bok ”Bröd, bröd, bröd” (Går under namnet anis- och linfrölimpa där, men jag satt varken anis eller linfrön i, så kvar blev rågsikt!).

RÅGSIKTSLIMPA (I GRYTA)

10 g jäst
350 g kallt vatten
95 g rågmjöl
360 g vetemjöl special
1½ msk honung
1½ tsk salt

  1. Rör ihop alla ingredienserna till en deg i en bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i ca 30 minuter.
  2. Vik degen från dess ytterkant med fuktad hand, dra försiktigt i den och vik in mot mitten. Tag ett nytt tag brevid och gå ett varv runt degen på detta sätt så att du tillsammans vikt ca 4 ggr. Täck bunken igen efter detta och låt vila i ytterligare ca 30 minuter.
  3. Upprepa degvikningen och låt vila, täckt,  i en timme.
  4. Platta ut degen på en med vetemjöl mjölad bakduk. Vik ihop degen från båda sidorna först en gång så att degen blir rektangulär (med en skåra i mitten) och vik sedan ena kortsidan in i mitten och andra kortsidan på den nyssinvikta sidan. Om du inte förstod något av vad jag just förklarade, vik bara in från olika sidor till mitten tills du har fått ett kvadratformat knyte. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt och vik över bakdukens kanter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader 30 minuter innan gräddning.
  6. Lägg brödet i grytan, sätt locket på och lägg grytan in i ugnen. Låt vara i ugnen först 20 minuter med lock, sedan ca 15-20 minuter utan lock.

Martin hade bättre förklaringar i boken, men då han förklarade vikningen med hjälp av bilder så var det svårare för mig att översätta 🙂 Använd dig av Martins tips för en knaprig skorpa! Mitt bröd blev ändå gott trots den mjuka skorpan.

Ha en bra dag 🙂

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *