Det hittills godaste vetebrödet

Hej!

Senare än tänkt kom detta inlägg, men här är det ändå! Hoppas det annars står bra till hos er läsare.

Jag bakade i förrgår ett så gott bröd att jag visste att jag var tvungen att berätta om det här! Ingen annan än geniet Martin Johansson står bakom receptet. Ingredienserna skiljer sig inte mycket från rågsiktsbrödet i förra inlägget, och metoden är densamma.

Även detta recept kommer från Martins bok ”Bröd, bröd, bröd” och denna gång har jag tillämpat Martins tips för att få en perfekt skorpa på brödet (dessa tips hittas i det förra inlägget)… och skorpa blev det. Skorpa tillsammans med hål i brödet och kanske en skvätt mer salt än vad det stod i receptet gjorde brödet HELT HIMMELSKT GOTT. Brödet smakar som på bageri och ser också ut som så.

Jösses, jag kan inte prisa detta bröd tillräckligt. Bravo Martin Johansson, svenskarnas bidrag till världsfred i form av underbara brödrecept, typ.

Hoppas bilderna ens lite lyckas framföra hur gott brödet blev. Mmm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Såhär ser det ut när det kommer ut ur ugnen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Från sidan. Se så vackra vågor mjölet har bildat i grytan på ytan av brödet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skorpa preview.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”DET ENKLA LJUSA BRÖDET”, RECEPT

10 g färsk jäst
350 g kallt vatten
450 g vetemjöl special
10 g salt (jag satt två vanliga teskedar)

  1. Blanda alla ingredienser sinsemellan i en bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i en halv timme.
  2. Vik degen från dess ytterkant med fuktad hand, så att du drar försiktigt i den och viker in mot mitten. Tag ett nytt tag brevid och gå ett varv runt degen på detta sätt så att du tillsammans vikt ca 4 ggr. Täck bunken igen efter detta och låt vila i ytterligare ca 30 minuter.
  3. Upprepa degvikningen och låt vila, täckt,  i en timme.
  4. Platta ut degen på en med vetemjöl mjölad bakduk. Vik ihop degen från båda sidorna först en gång som om du skulle stänga en dubbeldörr (en dörr till vänster och en till höger). Kvar blir en rektangulär deg med en skåra i mitten. Tänk dig att degen består av tre delar, vik ena ändan (1/3) in mot mitten. Vik den andra ändan på den nyssinvikta tredjedelen. Kvar har du ett litet kvadratformat paket. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt och vik över bakdukens kanter. Låt jäsa i 45-60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader 30 minuter innan gräddning.
  6. Lägg brödet i grytan, sätt locket på och lägg grytan in i ugnen. Låt vara i ugnen först 20 minuter med lock, sedan ca 15-20 minuter utan lock.

TIPS: Grytan hjälper din ugn att skapa en sorts stenugnseffekt, vilket gör att brödet har möjlighet att bli högre och få mera volym. Använd emaljerad gryta, då det finns en risk för att brödet fastnar i en gjutjärnsgryta. För att skapa skorpan, såg jag till att ha mycket värme på ugnen (250-260 grader), grytan hjälpte ju till också att skapa skorpa, jag vädrade ugnen de sista tio minutrarna med jämna mellanrum (öppna ugnsluckan så att fukten släpps ut) och så lät jag brödet ännu ligga i ugnen i grytan i eftervärme med ugnsluckan på glänt (ca 20 minuter). Hoppas dessa tips hjälper!

EDIT: Förvara brödet med snittsidan neråt mot skärbrädet. Brödet håller bra i ca. två dagar i rumsvärme, därefter går det bra att frysas in färdigt skivat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det färdigt skivade brödet. Kolla hålen!

Nåja, sluta läsa blogg, börja baka nu!

God natt 🙂

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

2 comments

  1. Superfint bröd! En fråga bara, då det står att du blandar ihop ingredienserna i en bunke, ska man inte alls köra degen i degmaskin utan bara blanda med händerna eller?

    1. Hej Anna! Tack! Man behöver bara blanda ingredienserna så att de precis går ihop, inget behöver knådas. Om man dock vill använda degmaskin, kan man blanda ihop ingredienserna, köra degen på medelhastighet i tio minuter och sedan låta degen vila, täckt med lock, i 1,5 timme. Därefter kan man övergå direkt till skedet där man skrapar ut degen på den mjölade bakduken och fortsätta med receptet därifrån. Hoppas detta hjälpte 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *