Prinsesstårta med påsktema

Glad påsk!

Någon vecka sedan fick jag en kakbeställning av min arbetskollega Taanja. Taanja önskade en kaka med påsktema för ca. 12 personer och jag fick bestämma smaken på kakan.

Jag bestämde mig för att baka en prinsesstårta, då jag aldrig förr bakat något som ska täckas med med någon sorts massa. Helt bra gick det, marsipanen lagade jag själv (jag har kanske förr nämnt hur mycket jag ogillar smaken av mandelessans) och blommorna pysslade jag ihop av sockermassa enligt Kinuskikissas instruktioner.

Blommorna kunde ha lagats av marsipan de också, men jag lagade av sockermassa för att de skulle hinna torka snabbare. Då blommorna enbart fungerade som dekorationer, iddes jag inte börja laga sockermassan från början, utan jag köpte färdig. Den färdiga sockermassan var dock aningen svårhanterlig så jag tror jag lagar egen nästa gång. Marsipanen var också den lite svår att lägga på kakan, några hål blev det som jag täckte med dekorationer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Instruktionerna till sockermassablommorna hittas här och marsipanens recept hittas här. Marsipanen färgade jag med gul och blå pastafärg. Narcissernas blomstjälkar och bladens kanter dekorerades med grön pyntgelé. Under narcisserna satte jag glasyr (florsocker + vatten) som fungerade som lim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trots sitt ”påskiga” skal, är prinsesstårtan riktigt klassisk inuti. Sockerkaksbotten täckt med mosade hallon, vaniljkräm och grädde. Sockerkakan lagades också enligt kinuskikissas recept, som hittas här. I sockerkaksbottnet tillsatte jag även vaniljsocker. Hallonen var utländska, så jag mosade dem och kokade dem med socker. Vaniljkrämen lagade jag enligt detta recept. Grädden vispade jag riktigt hård och stadig (kom ihåg att det behövs mycket grädde till en prinsesstårta och kom även ihåg att smaksätta grädden med socker).

Kakan sätts ihop på följande sätt:

  1. Sockerkakan skärs i tre våningar. Tag en våning och använd den som botten. Fukta bottnet med äppelsaft, bred på hallonmos och halva satsen vaniljkräm. Sätt ännu ett riktigt tunt lager vispgrädde på vaniljkrämen.
  2. Tag en till våning, fukta, bred på hallonmos och den resterande vaniljkrämen.
  3. Nu ska grädden på. Ös på med nästan allt grädde, lämna några deciliter kvar i bunken. Forma grädden till en kupa.
  4. Lägg på sista bottnet, tryck in det lite i grädden så det blir en jämn kupa och bred sedan den resterande grädden på.
  5. Kavla ut marsipanen och lägg på kakan. Dekorera som du tycker.

TIPS: Youtube har bra klipp på hur man ska sätta ihop prinsesstårtor, kolla där.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tack för att du läste!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *