Sparris i filodeg

Hej!

Vappen närmar sig med stormsteg så jag tänkte under de kommande veckorna dela med mig av litet plockmatsrecept här på bloggen. Igår hade jag extra sparris och extra filodeg i frysen så jag testade att laga receptet ”Filobakad sparris” från kokboken ”Mingel och festmat med Denise” som är skriven av Denise Rudberg.

Jag var litet osäker över hur min sambo skulle förhålla sig till denna rätt, dels för att han förhåller sig skeptisk till all ny mat och dels för att han inte oftast är så hemskt mycket för sparris. Nå, risker lönar det sig tydligen att ta emellanåt, för han älskade dem. Han åt tills han inte orkade mera, och då var dessa menade som någon liten snacks. Men inte skall man ju klaga om det duger.

Julias4

FILOBAKAD SPARRIS, RECEPT

25 gram smör
6 filodegsark
2 dl finriven parmesan (eller annan stark, hård ost)
12 sparrisstänger
1 ägg
Svarta och vita sesamfrön

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i kastrull (jag brukar vara rebell och smälta det i mikron – bara några sekunder!). Tina filodegsarken och skär varje ark i fyra remsor. Pensla alla remsor med det smälta smöret och lägg ihop dem två och två så att du har tolv dubbla remsor. Fördela den rivna osten över remsorna. Lägg sparrisen i ena ändan av remsan och rulla in från kortsidan.
  3. Vispa upp ägget och pensla både deg och sparris. Strö sesamfrön över alltihop. Grädda i ugnen i 8-10 minuter eller tills rullarna fått en fin färg.

BRA ATT VETA:

  • Författaren till receptet glömde att skriva in ugnstemperaturen i kokboken, så jag har gissat mig fram där.
  • I receptet i boken står det ”lagrad hårdost” och jag råkade ha parmesan hemma, därför skrev jag det in i receptet. Annan stark ost går säkert riktigt bra. Se dock till att osten har smak, annars blir det inte en riktigt lika trevlig smakupplevelse. Filodegen och sparrisen är ganska neutrala i smaken, det är bra om det kommer något starkt som retar smaklökarna.
  • För er som inte har använt filodeg förr: Finns att köpa på rulle (ser ut som en bakplåtspappersförpackning) i frysdisken. Förpackningen som jag köpte var gul med röd etikett och på förpackningen stod det: ”Fillodeg” 🙂 Filodeg och fillodeg är i detta fall samma sak. Tina upp filodegen ordentligt innan användning, annars har ni filodegssmulor överallt.
  • Svarta sesamfrön går att hitta i små asiatiska livsmedelsbutiker och tydligen i Ruohonjuuri också (urljuvlig butik!).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så enkel och så god plockmat! Passar bra för vegetarianerna också!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *