Kokosbollar med Kahlúa

Hej på er!

Några dagar sedan kom jag på världens simplaste idé på plockmat till vappen: kokosbollar! Okej. Ingen nyhet med kokosbollar, alla har vi säker lagat sådana någon gång, men jag ville lite piffa upp dem. Med Kahlúa.

För er som känner mig bättre vet att jag hatar likörgodis. Men när jag försökte fundera ut det bästa sättet att få det lilla extra in i de vanligen så tråkiga kokosbollarna, var kaffelikör ett självklart alternativ. Vissa smaksätter ju kokosbollarna i varje fall med lite kaffe, varför då inte sätta en vuxen twist på det hela?

Utseendemässigt ville jag också ha något annorlunda. Jag har förr testat med att rulla kokosbollar i färgat socker, och det blev så snyggt. Nu valde jag att rulla bollarna i rött socker eller kakaopulver, för det passade in i Kahlúatemat. Vill man testa någon annan likör går det lika bra, varför inte Baileys med mynta eller Cointreau? Så kan man ju rulla i den sockerfärgen som passar med smaken, grön för mynta eller orange för apelsinsmak. Go crazy!

Färgat socker hittas i välutrustade livsmedelsbutiker eller i specialbutiker som till exempel Confetti. På nätet kan man bra hitta också. Undrar om det kanske finns i Citymarket eller Prisma också? Har någon erfarenheter av dessa butiker?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KOKOSBOLLAR MED KAHLÚA, RECEPT

2 ½ dl havregryn
1 ½ dl kokosflingor
1 dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
3 msk kakaopulver
100 g mjukt smör
1 ½ msk Kahlúa (kaffelikör)

Kakaopulver eller färgat socker att rulla i. (Max 1 dl)

  1. Blanda i en skål alla ingredienser sinsemellan till en smet. Ställ smeten i kylskåpet en stund för att hårdna, så blir det lättare att rulla bollar.
  2. Ta ut skålen ur kylskåpet efter ca tio minuter och forma små bollar av smeten. Rulla till sist bollarna i sockret eller kakaon. Förvaras i kylskåpet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Såhär kan man också dekorera. Dippa vissa bara till hälften i socker, vissa helt och hållet och de resterande till exempel i kakao. Kul!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *