Munkar!

Hej!

Länge sedan sist! Jag har hållit på med mitt examensarbete, så jag har inte hunnit uppdatera bloggen.

Fick till vappen några beställningar på munkar, och eftersom jag inte hade friterat munkar på år och dar, var jag tvungen att baka övningsmunkar på söndagen. Riktigt goda blev munkarna, och otroligt enkla att laga. Recept följer nedan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MUNKAR, RECEPT

1 sats bulladeg, recept här
1-2 kg frityrolja
Strösocker att strö över munkarna

  1. Laga bulladegen enligt anvisningarna, Låt jäsa till dubbel storlek.
  2. Kavla ut degen och stansa ut munkar med runda former, en storre form för yttre kanten och en mindre för inre kanten. Alternativt kan man forma bollar av degen, trycka med fingret ett hål i bollen och tänja ut den ihåliga bollen till en ring.
  3. Värm oljan i en kastrull till 180 grader (använd en digital termometer) och håll temperaturen jämn. Ifall temperaturen blir för hög kan munkarna förbli degiga inne.
  4. När oljan är 180 grader kan du börja fritera munkarna. Lyft i munkarna i oljan med en hålslev. Fritera munkarna på båda sidona tills de blir gyllenbruna, det räcker några minuter ungefär, vänd på en munk för att kolla färgen ifall du är osäker över tiden.
  5. När munkarna är färdigt friterade, lyft munkarna på hushållspapper för att svalna en liten stund. Efter att munkarna svalnat tillräckligt för att ta i dem, rulla dem i socker.

TIPS:

  • Munkarna är som godast samma dag, men hålls ganska mjuka till nästa dag tack vare oljan.
  • Oljan behöver inte kastas bort, utan kan silas och användas pånytt. Kasta inte heller bort oljan i lavoaren, häll oljan i en förslutningsbar förpackning och lägg i energisoppåsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nästa inlägg kommer inom kort och gäller hemlagad mjöd!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *