Mjöd med smak av ingefära

Hej!

Detta mjödinlägg bestämde jag mig för att lägga upp så fort som möjligt eftersom man måste börja laga sin mjöd nu ifall man vill ha den klar till vappen!

Först lite mjödhistoria á la Wikipedia (Ljuvligt att använda Wikipedia som källa när man inte fick det i skolan :D). Den finska mjödens tillverkning började på 1700-talet. Den ursprungliga drickan innehöll även honung och på grund av att honung och socker förr i tiden var så dyrt, var mjöden vanligast förekommande på herrgårdar. Med tiden, då ingredienserna till mjöden blev förmånligare, började man associera mjöden till Valborg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Julias8

INGEFÄRAMJÖD, RECEPT (Anpassat recept från DanSukker)

4 liter vatten
3-4 cm färsk ingefära (10-15 gram)
300 g farinsocker
200 g strösocker
1 ekologisk citron
1/5 tsk färsk jäst (storleken av en ärt)
Russin och strösocker att sätta in i flaskan
Glasflaskor för sammanlagt fyra liter vätska

 1. Mät upp sockren i en stor beredningsskål på åtminstone fyra liter. Koka upp hälften av vattnet tillsammans med den skalade och skivade ingefäran. Häll ingefäravattnet på sockret i beredningsskålen och rör om tills sockret smultit. Tillsätt det resterande vattnet i blandningen tillsammans med den tvättade och skivade citronen. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Lös upp jästen i en skvätt vatten och häll i mjödblandningen. Låt blandningen stå i ett dygn.
 2. Sila mjöden och häll i flaskor. Tillsätt ca 1 tsk strösocker i varje flaska och några russin. Förvara flaskorna på ett svalt ställe, mjöden är klar om ungefär en vecka eller då russinen stiger till ytan.

TIPS OCH INFO:

 • Skruva inte korken för spänt på, då trycket stiger i flaskan i och med jäsningen.
 • Man kan välja hur mörk man vill ha sin mjöd genom att justera förhållandet mellan farinsocker och strösocker. Ju mörkare mjöd, desto mera farinsocker och vice versa.
 • Vanlig mjöd kan lagas genom att skippa ingefäran och möjligen tillsätta ännu en extra citron.
 • Jag rekommenderar att kolla upp DanSukkers hemsidor för recept på till exempel hallonmjöd eller lime-rosmarinmjöd, vilka båda låter alldeles underbara. Rabarbermjöd eller rabarber-jordgubbsmjöd hittade jag också på Maku.fi. Mjödrecept som jag inte hittade någonstans men som låter bra är blåbärsmjöd eller blåbär-rosmarinsmjöd. Testa dig fram!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

3 comments

  1. Hej Viktor! kul att du läser min blogg!

   Jag hittade en tämligen simpelt recept på rabarbermjöd på svenska: http://svenska.yle.fi/recept/2004/06/06/rabarbermjod

   Ingredienser

   500 gram (g) rabarber
   500 gram (g) socker
   5 liter (l) vatten Edit: Sätt 4 liter vatten ifall du vill att rabarbersmaken kommer bättre fram
   0.25 tesked (tsk) jäst Edit: (som en stor ärt)
   russin

   Anvisningar:

   Skölj rabarbern, skär den i bitar och lägg bitarna i en stor skål eller kastrull. Häll sockret på rabarbern. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern. Låt vattnet svalna tills det är ljummet. Ta lite av det avsvalnade vattnet i en kopp och lös upp jästen i det. Blanda skvätten med de andra ingredienserna. Låt mjödet jäsa i rumstemperatur till följande dag.

   Sila mjödet och tappa det på flaskor. Lägg några russin i varje flaska. Ställ svalt. Mjödet är färdigt att dricka då russinen flutit upp till ytan, dvs efter ca 3 dygn. Edit: Räcker längre ifall du ställer flaskorna i kallt, t.ex. i skafferiet.

   Receptet verkar simpelt och verkar även innehålla lagom mycket rabarber. Man kan ju också testa ersätta hälften av sockret med farinsocker för en litet mer karamelliserad smak. Jag beklagar att jag länkade till ett finskspråkigt recept! Skall tänka efter i framtiden, då min blogg ändå är på svenska.

   Dessutom, ifall du vill ha jordgubbar i din rabarbermjöd, så kan du ju ersätta hälften av rabarbermängden med lika många gram av jordgubbar. Söta inhemska jordgubbar rekommenderas och unga rabarberstjälkar likaså. Hoppas du har nytta av detta 🙂

   Där det står ”Edit” i receptet har jag själv varit med tips och kommenterat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *