Äppel-rabarberpaj med gammaldags vaniljsås

Hej!

Idag ska jag få mitt examensarbetes utlåtande. Jag är ganska nervös för det så jag försöker döda tid tills dess och jag tänkte börja med att blogga.

Jag lovade er recept på pajen jag bakade häromdagen. Så god och så somrig så jag nästan inte klarar av det. Och den såsen! Är det inte sommar ute får man väl ”somra till det” på annat sätt?

Receptet är modifierat från Leila Lindholms Twin Peaks Cherry Pie-recept. (Testa också orginalreceptet!)

Olympus 30.5

ÄPPEL-RABARBERPAJ, RECEPT

MÖRDEG
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl special
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten
1 tsk vaniljsocker

FYLLNING
1 1/2 liter rabarber och äppel, blandat
1 tsk kanel
1 dl socker
1 vaniljstång
2 msk potatismjöl
Skal och saft av en citron (de ekologiska är godast)

TILL PENSLING
1 söndrat ägg blandat med en skvätt mjölk
Rörsocker

 1. Tärna smöret och tillsätt det tillsammans med alla andra ingredienser för mördegen in i en degblandare (man kan också nypa ihop degen för hand). Blanda väl. Skrapa ihop degen till en boll, sätt plastfolie runt och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter. Degen får inte vara för lös när den tas ut ur kylen, konsistensen ska likna en pepparkaksdeg, det ska lätt gå att forma degen, kavla ut den och trycka ut figurer utan att de förlorar formen.
 2. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och kärna äpplena och skär tillsammans med rabarbern i små bitar. Lägg bitarna i en kastrull och koka upp tillsammans med kanel, socker, den tudelade och urgröpta vaniljstången och citronskalet. Kom ihåg att blanda hela tiden så inte blandningen bränns vid.
 3. När blandningen kokar kan du blanda citronsaften tillsammans med potatismjölet och hälla dessa i kastrullen. Fortsätt röra om konstant tills blandningen tjocknar. Tag kastrullen bort från spisen, plocka bort vaniljstången och låt svalna.
 4. Dela mördegen i en lite mindre del (locket och dekorationerna) och i en större del (pajbottnen). Kavla ut bottenbiten på mjölat bord till en platta som är ca 30 cm i diameter och ca 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln (eller om kaveln är för kort, rulla på en plastfolierulle) och rulla ut degen jämnt in i formen. Tryck ut degen i formen och tag bort extra deg som hänger över kanten. Lägg ännu de extra degbitarna i kylen för en stund.
 5. Lägg äppel-rabarberfyllningen i pajskalet. Pensla pajens kanter med ägg-mjölkblandningen (detta fungerar som ett lim för att fästa locket). Kavla ut locket till pajen och lägg över pajen på samma sätt som bottnet. Tryck bort extra kanter. Pensla pajen med äggblandningen och laga ännu av den överblivna degen några dekorationer som du fäster på pajen (kom ihåg att pensla dekorationerna också).
 6. Strö rörsocker över hela pajen och picka små snitt i pajen med en vass kniv för att släppa ut den varma luften som uppkommer i och med gräddningen. Glömmer du att picka snitt i pajen skadar det inte smaken, men pajens skal kommer att spricka som min paj gjorde (jag glömde dessutom att sockra pajen 😉 ).
 7. Grädda pajen i ca 35 minuter tills den fått fin färg. Lått svalna lite innan du serverar pajen, annars bränner du tungan 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pajen serverades tillsammans med en galet god vaniljsås. Jag köper aldrig mera färdig.

GAMMALDAGS VANILJSÅS, RECEPT FRÅN ANNAS KOKBOK

För åtta personer

En stor vaniljstång eller två mindre
2 dl vispgrädde
1 dl socker
4 äggulor
4 msk majsmjöl (Maizena)

 1. Skär vaniljstången på längden och gröp ur den. Lägg stången med frön i en kastrull tillsammans med grädden och låt koka under omrörning i några minuter. Tag kastrullen bort från spisen och låt svalna. Fiska upp vaniljstången.
 2. Rör ner sockret, äggulorna och majsmjölet i den svalnade gräddblandningen. Sätt kastrullen tillbaka på spisen på låg värme och sjud såsen i några minuter samtidigt som du konstant rör om med en handvisp. Ha inte för håg värme så inte gulorna skär sig. Såsen kan serveras varm eller kall.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TIPS OCH INFO

 • Degmängden i Leilas recept är ifrågasatt. Jag har ibland lagat satsen gånger 1,5 (1,5 st ägg blir det då) så att det säkert räcker till locket och dekorationerna. Det kan bli lite deg över på detta vis, då kan man laga en extra minipaj om man vill. Fördelen med att laga en lite större sats mördeg är att man inte behöver vara lika noggrann med att kavla degen exakt till en viss storlek och man kan ifall man önskar laga extra dekorationer.
 • Tycker du inte om rabarber? Vill du testa annat bara för skojs skull? Ingen panik! Testa följande smakkombinationer: Jordgubb med kardemumma, hallon med basilika, blåbär med rosmarin, blåbär med kardemumma eller äppel med cognac, whisky eller jallu. Okej nu fick jag lust att testa på alla som jag just nämnde.
 • Jag har använt mig av en form på 24 cm med löstagbart botten. Vanlig pajform utan löstagbart botten fungerar riktigt lika bra.
 • Pajen tar inte skada av små temperaturändringar och klarar bra av färden till sommarstugan eller picnicen. Såsens uthållighet är inte testad men jag tror att den också klarar sig ganska bra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tack och hej <3

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *