Rostbröd á la Martin

Hej!

Idag är det söndag, alltså en ypperlig dag att baka bröd på (vaddå, upprepar jag mig själv?). I dagens inlägg presenterar jag ett fantastiskt recept på Martin Johanssons rostbröd. Så gott, så gott. Brödet går att äta som sådant, men rostas det blir det himmelskt. Brödet tillagas på ganska samma sätt som ”det enkla ljusa brödet”, men vikningen mot slutet är olika (mycket enklare här!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det som kommer att behövas för detta recept förutom ingredienserna till degen är en brödform som rymmer ca 2 liter och smör till formen. Följ instruktionerna i receptet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MARTINS ROSTBRÖD, RECEPT

DEG
5 g jäst
250 g kallt vatten
350 g vetemjöl special
6 g salt

TILL PENSLING
1 ägg
1 msk vatten
en nypa salt
sesamfrön att strö över brödet

  1. Blanda alla ingredienser sinsemellan i en bunke. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila i en halv timme.
  2. Vik degen från dess ytterkant med fuktad hand, så att du drar försiktigt i den och viker in mot mitten. Tag ett nytt tag brevid och gå ett varv runt degen på detta sätt så att du tillsammans vikt ca 4 ggr. Täck bunken igen efter detta och låt vila i ytterligare ca 30 minuter.
  3. Upprepa degvikningen och låt vila, täckt,  i en timme.
  4. Smörj brödformen ända upp till kanterna med smör. Dra ut degen på ett mjölat bakbord som på bilden nedan och rulla sedan ihop löst till en rulle (eller som en rulltårta). Lägg rullen in i den smorda brödformen med skarven på undersidan (kolla nästa bild). Låt jäsa till dubbel storlek under en bakduk, detta räcker ca en timme. Lägg ugnen på 250 grader genast efter att du lämnat degen för att jäsa.
  5. När degen jäst färdigt, blanda sinsemellan ägg, vatten och salt och pensla över degen. Strö över sesamfröna och sätt in formen i mitten av ugnen. Sänk genast temperaturen till 230 grader och grädda i en halv timme. De sista minutrarna kan du vädra med ugnsluckan så skorpan hålls knaprig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Martin rekommenderar i boken att brödet ska skivas och frysas in ganska snabbt för hållbarheten är inte så bra (brödet blir hårt). Desto godare är det!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha en fin söndag, jag ska snart ut och cykla i solen 🙂

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *