Äppelgalette

Hej!

Idag kommer det utlovade receptet på en härlig äppelgalette som jag bakade länge sedan. En galette är en sorts rustik paj som gräddas direkt på en plåt, alltså ingen pajform behövs. Perfekt till sommarstugan, eller till dem som inte helt enkelt äger en pajform.

Receptet är från Roy Fares bok Delicious. En urljuvlig bok med en massa sött och gott. Den är ju i princip en höst- och vinterkokbok, så den blir ju aktuell snart igen 🙂

1

Receptet finns ju i boken men ett liknande recept finns på Roy Fares hemsidor, länk här. Bottnet har Roy lagat på exakt samma sätt på sin hemsida, men innehållet skiljer lite. I fyllningen har jag inte använt russin (gillar inte) eller mandelflarn (hade väl inte för tillfället hemma). Någon Cognac använde jag inte heller men det låter ju helt ljuvligt! Cognac eller Calvados.

Galetten serverades med vaniljglass och salted caramel sauce (recept på saltkolasåsen här).

11

Galetten var väldigt god, minns jag. Den fick en karamellaktig, litet nötig smak tack vare smöret och det mörka sockret. Vaniljglass är gott med äppel, men då pajen var väldigt söt skulle jag rekommendera att man serverade den med turkisk yoghurt. Yoghurtens neutralare smak skulle enligt mig framhäva galettens olika smakkombinationer bättre.

Njut!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *