Enkel lyxmüsli med choklad

Trevlig söndag till alla!

I Helsingfors snöar det så underbart vackert. Riktigt mysigt väder där ute och jag rekommenderar att ni kära läsare åker ut en sväng för att njuta av det fina vintervädret. Ifall ni ändå är av åsikten att ni vill stanna inne och mysa är det ju helt okej det också.

Medan ni är hemma kan ni baka denna underbart fantastiska Brownie Granola som kommer från Billy som driver bloggen Wit & Vinegar. Receptet på just denna granola hittade jag på en annan mysig matblogg, nämligen A Cozy Kitchen.

Telefonens nyaste kamerabilder

Lite granola-info (jag har surfat på Wikipedia igen). Granola är alltså i all sin enkelhet en müsli, som oftast bakas lite i ugnen för att ge lite extra frasighet till müslin. Granolan/ müslin som man köper färdigt i butiken kan innehålla väldigt mycket socker och tillsatsämnen, så gör man den själv (vilket inte är något svårt) kan man enklare kontrollera innehållet och få en just sådan müsli som man själv önskar.

Jag har tidigare lagat en annan lite vardagligare granola som inte innehåller choklad. Nu låter denna lyxgranola väldigt ohälsosam med tanke på chokladen, men den är nog inte en så stor hälsobov i min åsikt. Det fantastiska med müslin och granolan är ju dessutom att man fritt fram kan byta ingedienserna till något annat om man önskar. Jag rekommenderar dock att ni först testar denna granola just som den är. Med tanke på chokladen, kan man ju laga den till någon festlig brunsch eller till en födelsedagsfrukost. Eller varför inte äta denna som en lite hälsosammare dessert? Möjligheterna är oändliga, testa er fram!

IMG_6984

BROWNIE GRANOLA, RECEPT

(Jag omvandlar receptet direkt från mått med cups och ounces till deciliter och gram så måtten är riktgivande. Dessutom när det är frågan om granola så det är inte så noggrant 🙂 )

FÖR DE PETNOGA SOM INFO
1 ounce (oz) är ca. 28 gram
1 cup är ca. 2,4 deciliter

INGREDIENSER
7 dl havregryn (tips, Fazers Alku har vackra, stora havregryn)
2,5 dl hackade valnötter
4 msk honung
¾ dl brunt rörsocker
¾ dl kokosolja
¾ dl kakaopulver
½ tsk havssalt
60 g finhackad mörk choklad

  1. Värm ugnen till 150 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och lägg åt sidan.
  2. Kombinera havregrynen tillsammans med de hackade valnötterna i en beredningsskål. Tag fram en liten kastrull och värm i denna på medelvärme honung tillsammans med rörsockret, kokosoljan, kakaopulvret och havssalten tills blandningen börjar puttra.
  3. När blandningen i kastrullen nått kokningspunkten, häll innehållet i kastrullen på havregrynsblandningen i beredningsskålen och blanda i hastiga tag ingredienserna sinsemellan tills kakaomassan fördelat sig någotlunda jämnt över havregrynen och nötterna. Sprid nu ut blandningen på bakplåten och baka i tio minuter. Efter tio minuter tar du ut plåten ur ugnen, rör om lite i granolan och sätter in plåten tillbaka för att bakas i ytterligare tio minuter. När tiden är inne, tar du ut plåten och fördelar den hackade chokladen jämnt över den heta granolan. Låt blandningen svalna och förvara sedan granolan i en lufttät burk. Blandningen håller sig i ca. en vecka.

TIPS OCH IDÉER

  • Ifall du är glutenfri, går det enkelt att ersätta flingorna till glutenfria flingor som till exempel boveteflingor.
  • Andra ersättningar: honungen kan ersättas med agave, rörsockret kan ersättas med indiansocker, kokossocker, vanligt vitt socker, muscovadosocker, varför inte stevia? (men säkert i mindre andel då, jag vet inte med proportionerna), kakaopulvet kan ersättas med ”raw cacao”, den mörka chokladen med ”raw chocolate” eller ”cocoa nibs” och havssalten såklart med vilken som helst osmaksatt salt (börja inte med någon Herbamare här inte 😀 ).
  • Perfekt som gåva! Köp en vacker glasburk eller cellofanpåsar och dekorera med snöre. Garanterat uppskattat.

IMG_6998

Jag åt min granola med naturell grekisk yoghurt. Kan föreställa mig att man lika bra kan äta denna med någon smaksatt yoghurt som till exempel banan eller vanilj eller bara simpelt äta den med mjölk och smaksätta med kokosflingor, bär eller frukt.

Denna brownie granola är inte så söt i smaken som man kanske kunde föreställa sig så den ska nog passa vuxna riktigt bra. Personligen är jag inte så förtjust i översöta chokladrätter så sådant lär ni inte finna så mycket av i min blogg 🙂

Granolakärlek!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

2 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *