Raw Food Fudge

Hej!

Idag ska ni få ett underbart simpelt recept på en hälsosam chokladfudge som presenteras i Leila Lindholms nyaste kokbok, the Fresh Foodie.

IMG_7097

Jag har, som tidigare nämnt, ändrat inställning till min syn på hälsosamma ”godisar” på grund av flera orsaker. Dels för att jag har nära personer som har en väldigt begränsad diet, och jag vill att även de ska kunna ta del av ens vissa av de recept som jag presenterar i min blogg. Dels även för jag nu så småningom har insett vikten av att leva lite hälsosammare – så istället för att bara tacka nej till sötsaker, kan man laga något av hälsosammare ingredienser och ändå stilla sötsuget. För om någon där ute är alls som jag, så har den svårt att påriktigt vara en dag ens utan sötsaker. Så är det bara.

Så idag har jag bakat Leila Lindholms rå choklad fudge med torkade blåbär och kokos. Den låter kanske krånglig men är inte överhuvudtaget. Tvärtom måste detta vara bland det enklaste jag någonsin bakat. Som bonus är det dessutom hälsosamt och gott! Win-win!

Telefonens nyaste kamerabilder1

Recept hittar ni här men då jag själv lite ändrat på receptet för att passa mina egna smakkörtlar, får ni även min version nedan med bland annat lite mindre sötningsmedel:

RAW CHOKLAD FUDGE MED BLÅBÄR OCH KOKOS, RECEPT

INGREDIENSER
2 msk kallpressad kokosolja
2 msk agavesirap
1 vaniljstång
4 msk raw kakaopulver
50 g torkade blåbär
3-4 msk kokosflingor
(eventuellt extra raw kakao eller torkat blåbärspulver för att rulla bollarna i)

  1. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna
  2. Lägg vaniljfröna samt de resterande ingredienserna i en matberedare och mixa tills blandningen är slät.
  3. Ifall blandningen blivit rinnig, ställ den in i kylen en stund tills blandingen går att arbeta med för steg fyra…
  4. … som går ut på att forma smeten till små bollar. Rulla sedan bollarna i antingen raw kakao eller blåbärspulver. Förvara i kylen.

TIPS OCH TRICKS:

  • Kolla lite hurudana torkade blåbär du köper. Jag har testat Biokias torkade blåbär och de som man kan köpa i lösvikt från punnitse ja säästä. Biokias smakade enligt mig mycket bättre och tack vare sin vakuumförpackning var de mjukare i konstistensen vilket gjorde att de faktiskt krossades i matberedaren som de skall göra. Punnitse ja säästä hade hårda blåbär (eftersom de har varit i kontakt med luft) och de ville inte gå sönder i min superba matberedare ingen skillnad hur mycket jag försökte. Dessutom var smaken inte riktigt densamma som i Biokias blåbär, som faktiskt smakade blåbär och inte russin. Jag testade även med att ha de hårda blåbären i blöt, men de smakade ändå inte lika gott enligt mig.
  • Ifall ni inte har alla de ingredienser hemma som nämns i ingredienslistan, testa med följande: byt ut agaven mot honung, byt ut raw kakao mot vanlig mörk kakao, byt ut blåbären mot andra torkade bär eller torkade fikon eller dadlar, byt ut vaniljstången mot vaniljpulver eller vaniljextrakt. Byter ni ut någon av ingredienserna så blir det kanske inte direkt raw food, men säkert minst lika gott. Första gången jag lagade dessa lagade jag med vanlig kakao, vaniljextrakt och honung. GOOOTTT.
  • Jag rullade mina fudgebollar i blåbärspulver för en extra blåbärig smakdimension.

IMG_7119

Uhlala! Ha en trevlig start på veckan!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *