Simit – Turkiska ”Bagels”

God kväll bloggen!

Jag hittade foton i arkivet på ett underbart turkiskt bröd som jag lagade ungefär ett år sedan. Receptet kommer från tidningen Baka, nummer 2/2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vad är simit då? Enligt tidningens artikel är det ett bagel-liknande sesamtäckt bröd som man i Turkiet brukar äta till frukost tillsammans med yoghurt och te.  Wikipedia tipsar att man genom tiderna även har serverat brödet med ost och fruktkonserver, så varför inte servera detta bröd till ostbrickan?

Man kan säkert skära upp och fylla brödet om man vill, men bäst tycker jag brödet smakar som bara sådant liksom en kringla ungefär. Brödet är lätt penslat med hongungsvatten, så man får en svag och läckert söt smakupplevelse när man mumsar i sig det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detta goda bröd räcker inte länge att laga och det blir inte en överdrivet stor sats av det heller (mindre risk att det blir bröd över som blir dåligt), så det är bara att börja baka 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SIMIT, RECEPT
(lite modifierat från tidningen)

6-8 bröd

DEGEN
12 g färsk jäst
2 ½ dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 ½ msk olivolja
7-8 dl vetemjöl special

TILL PENSLING
½ dl vatten
½ dl honung eller sirap
1 ½dl sesamfrön (jag använde svarta och vita)

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt de resterande ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa i 20 minuter.
  2. Dela degen i 6 bitar. Dela därefter varje bit i två bitar och rulla dessa till smala, ca 20 cm långa längder. Tvinna längderna runt varandra och sätt ihop de tvinnade längdernas ändor till en ring. Nyp ihop ändorna så ringen hålls ihop.
  3. Lägg på ugnen på 200 grader. Vispa ihop honung/sirap och vatten i en skål som är tillräckligt stor för att doppa veteringarna i. Häll sesamfröna på en tallrik. Doppa ringarna först i sirapsvattnet och sedan i sesamfröna. Lägg ringarna på en bakplåtspappersklädd bakplåt. Låt ringarna jäsa i 20 minuter.
  4. Grädda ringarna i ca. 20 minuter i ugn, eller tills de ser gyllenbruna ut. Låt svalna en stund innan du smakar 🙂

Julias11

Bon appétit!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *