Runebergstårtor

God kväll kära bloggläsare!

Runebergsdagen närmar sig och därför vill jag dela med mig med mitt recept på Runebergstårtor.

IMG_7201

Först lite historia. Runebergstårtan uppkom på 1840-talet och har fått sitt namn efter Johan Ludvig Runeberg (1804-1877), Finlands nationalskald. Det går heta debatter om ifall det var Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen eller ifall det var sockerbagaren Lars Astenius.

Enligt finskspråkiga Wikipedia finns det en sannolikhet att det är Fredrika Runeberg som utvecklade en egen version på denna bakelse utifrån Astenius recept, för ett recept på en ”Runebergs bakelse” fanns i Fredrikas kokbok.

Julias15

Hemlagad punsch <3

Runebergstårtorna hör definitivt till mina favoritbakelser. Jag älskar att man kan äta en liten bakelse och ändå känna sig ganska fräsch efteråt, istället för att få den där unkiga övermätta känslan som man till exempel lätt kan få då man äter något med grädde. Jag hade dessutom lyckan att få tag på hemlagad punsch (tack Basti!) så jag tycker att mina tårtor denna gång blev extra goda.

En alkoholfri variant finns även av dessa; vill man inte doppa tårtorna i punsch kan man använda citronsaft istället. Använder du dig av citronsaft rekommenderar jag att använda färskpressad ekologisk citronsaft (köp alltså en ekologisk citron och tryck på den 😀 ).

IMG_7196

Mitt recept baserar sig ursprungligen på Kinuskikissas recept, men allt från ugnstemperatur och många ingredienser är väldigt modifierade (vissa ingredienser till och med utbytta) så jag tror att mina bakelser är till smaken väldigt annorlunda.

Kinuskikissa har pepparkakor i sina, men det ville jag inte ha i mina, så mina tårtor är utan pepparkakssmulor och istället mera underbar mandel.

Mitt recept har många steg – men bli inte oroliga – jag ville bara vara extra noggrann så ni får allt rätt.

Julias14

RUNEBERGSTÅRTOR, RECEPT

Ca. 10-12 st.

DEG
150 g krossad mandel
2 ½ dl mandelmjöl
3 dl vetemjöl special
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
250 g rumsvarmt smör
3 dl brunt socker
4 ägg
2 dl vispgrädde

ATT DOPPA I
2 dl vatten
2 msk socker
0,5 dl punsch /citronsaft

DEKORATION
2 dl florsocker1 ½ msk vatten
Hallonsylt

 1. Deg: Mixa i en blender de krossade mandlarna till en smulig konsistens. Blanda i en beredningsskål mandelsmulorna tillsammans med mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver, kardemumma, vaniljsocker och salt.
 2. Vispa med elvisp det rumsvarma smöret tillsammans med sockret tills konsistensen verkar fluffig. Tillsätt sedan ett ägg i taget i smeten under fortsatt vispning. Blanda i grädden och tillsätt sedan mjölblandningen lite i taget tills du har en någotlunda jämn smet.
 3. Använd dig av muffinsformar av silikon eller av cylinderformade bakelseformar avsedda för Runebergstårtor. Smörj först formerna lätt med smält smör och skeda eller spritsa sedan degen in i formerna. Det räcker med att fylla formen till hälften med deg, då bakpulvret gör att degen ändå stiger i ugnen.
 4. Grädda i 190 grader i ca. 20-25 minuter. (Har du bara en form med plats för 6 st tårtor, gräddar du först en sats och sedan en annan sats efter den, den oanvända degen blir inte dålig emellan.) Låt tårtorna svalna ordentligt efter gräddning innan du hanterar dem. Bäst är det att laga tårtorna dagen innan man dekorerar dem, då smular de inte så lätt när de ska trimmas.
 5. Dekoration och finslipning: Tårtornas övre sida har bildat en ”hatt” i ugnen när de gräddades. Snitta av denna hatt så du får en slät yta som bakelsen kan stå på. Denna snittade yta bildar bakelsens fot. Vänd alltså nu på bakelsen så du har den snittade ytan neråt.
 6. Koka upp 2 dl vatten. Häll vattnet tillsammans med sockret i en skål stor nog att doppa Runebergstårtan i. När vattnet och det smultna sockret har svalnat kan du hälla punschen i skålen. Blanda om ett varv med en sked.
 7. Doppa tårtorna: Doppa en tårta halvvägs ner i vätskan i fyra sekunder,vänd sedan på tårtan och gör lika med den andra halvan. Upprepa med resten.
 8. Blanda florsocker och vatten till en smidig smet och spritsa en tjock ring på varje tårta. Fyll sedan ringen med hallonsylt.

IMG_7190

TIPS OCH TRICKS:

 • Inga muffinsformer? Strunt i det och laga i en kakform. Kom ihåg att smörja och bröa formen då. Dekorera kreativt. Fördelen med en Runebergskaka är att alla får skära upp så stor eller så liten bit de vill.

Ha en riktigt trevlig Runebergsdag! Njut av hemlagade tårtor!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

2 comments

 1. Hej! Säg att jag gör kakvarianten och sätter hela härligheten i en klassisk sockerkaksform i stället. Hur länge skulle du rekommendera att jag har kakan i ugnen? 😉

  1. Hej Sara!

   Jag skulle säga att du gräddar den i 175 grader i 45-60 minuter (beror helt på ugnen). Du kan känna med en sticka ifall den är färdiggräddad (det fastnar inte deg på stickan) men att den ändå känns saftig inuti 🙂

   Hoppas detta hjälpte, tack för att du läser och kommenterar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *