Fastlagsbulle med mandelmassa

Hejsan!

En ny header har jag pillat ihop idag medan jag legat hemma och tyckt ångrat dedär extra vinglasen som jag drack igår efter projektavslutningsfesten vi hade igår med kollegerna. Kul var det, men nu känns det nog 😉

Okej, så vad gäller fastlagsbullen så jag hänger nu inte riktigt med i tidtabellen. Men till nästa års fastlagstisdag har ni det perfekta mandelmassareceptet. Eller gör som svenskarna och ät ”semla” året runt! Recept på bulla hittar ni i mitt arkiv och grädden ska bara vispas med lite socker.

IMG_7251

Jag har inte alltid haft ett så bra förhållande till mandelmassa. Under tidigare år har jag endast haft erfarenhet av butikslagad mandelmassa och där gillar jag inte den mandelessansiga smaken. Essanser överlag tycker jag smakar onaturligt och kemiskt, jag är mer förtjust i naturliga smaker. Jag tycker man istället för att tillsätta essanser i bakverk kan försöka framhäva de naturliga smakerna på andra sätt, genom kryddor till exempel.

Vad är mandelmassa? Mandelmassa är egentligen i all sin enkelhet en blandning av mald mandel och socker. För att ”binda ihop” mandelmassan brukar man tillsätta lite äggvita eller en skvätt grädde. Min mandelmassa innehåller en hel del annat förutom det ovannämnda, men den är också extremt god! I min mandelmassa har jag även använt mig av mandlar med skal, jag tycker skalet ger lite mer smak och det ger en vacker mörkare nyans till massan.

IMG_7253

Julias17

MANDELMASSA, RECEPT
För ca. 20-25 bullar

200 g mandlar med skal (krossade eller hela)
100 g strösocker
100 g florsocker
1 vaniljstång
1 tsk citronsaft
En nypa salt

Skvättar av följande:
– Vispgrädde
– Mjölk

  1. Sätt mandlarna i en matberedare. Mixa tills du har en mjölig massa. Tillsätt strösockret, florsockret, fröna från vaniljstången, citronsaften och saltet. Mixa tills allt har blandat sig sinsemellan.
  2. Skopa över massan i en beredningsskål. Tillsätt några skvättar grädde och blanda tills du har en lite krämigare konsistens på massan. Tillsätt sedan lite mjölk i taget medan du blandar tills du har en mandelmassa som går att spritsa (marmeladkonsistens, ungefär).

Julias18

TIPS OCH TRICKS

  • Mandelmassa går bra att äta med plättar också, istället för sylt.
  • Som extra smaksättning till mandelmassan kan man ännu tillsätta kardemumma, mums!
  • Vill du inte använda mandlar, ersätt mandlarna med hasselnötter och laga hasselmassa 🙂
  • Ifall du är allergisk för nötter, testa ersätta mandlarna med solrosfrön.

IMG_7254

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *