Påskdogs

Glad kvinnodag!

Den inkommande påsken till ära tänker jag börja med påskrecept redan nu. Det första påskreceptet jag vill dela med mig om är hot dogs med lammkorv. Eftersom lamm är lite påskigt, döpte jag om mina hot dogs till påskdogs så dessa passar utmärkt till påskens buffé 🙂

Ifall ni nu blev och funderade över vad det är för speciellt med hotdogs, så är det ju denna gång det att jag har bakat semlan själv. Saftig och god blev den. Det räckte inte länge att baka och svårt var det inte heller. Så dags att kavla upp ärmarna nu!

OBS: För info till er svenskar som läser detta så betyder ju semla samma som småfrallor (eller dylikt) i detta fall.

IMG_7507

IMG_7493

PÅSKDOGS (HOT DOGS), RECEPT:
Ca. 8-10 hot dogs

25 g färsk jäst
2,5 dl röd mjölk
1 dryg msk solrosolja
½ tsk salt
½ tsk socker
Ca. 5 ½ – 6 ½ dl vetemjöl special

1 ägg till pensling

FYLLNING:
Lammkorv (jag använde Pirkka Parhaat lammaskrakovanmakkara)
Ketchup
Senap
Rostad lök

  1. Smula jästen i en beredningsskål. Häll mjölken och solrosoljan in i samma skål och vispa lätt med handvisp tills jästen löst sig i vätskan.
  2. Tillsätt mjölen, sockret och saltet och rör tills du har en jämn deg som går att knåda. (Var försiktig med att sätta för mycket mjöl, annars kan semlorna bli hårda.) Häll ut degen på ett arbetsbord och knåda degen i några minuter. Häll degen tillbaka i beredningsskålen och låt degen vila där i ca. 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Häll ut degen på arbetsbordet igen och knåda igenom den i några minuter. Dela degen i 8-10 bitar och forma dessa till släta avlånga semlor. Lägg semlorna på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (för mig räckte det ca. 30 minuter). Se till att jäsa semlorna på ett ganska varmt ställe, nära ugnen går bra.
  4. Då semlorna jäst klart, pensla dem med ett söndrat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i 8-10 minuter (mina var klara vid prick åtta minuter, för jag har en väldigt varm ugn).
  5. När semlorna är färdigt gräddade, låt dem svalna lite innan du skär upp dem (du kan steka dina korvar undertiden semlorna svalnar).
  6. FYLLNING: Skär upp brödet med ett rakt snitt i mitten av semlan (de hålls lättare och stå på serveringsfatet så). Fyll med en stekt lammkorv, ketchup, senap och rostad lök. Voilà!

IMG_7508

Detta är ungefär den enklaste varianten av hemmalagad hotdog som finns. Vill man göra det mer speciellt, kan man öka fyllningarna med allt från guacamole och coleslaw till olika köttsåser, pulled pork eller så kan man laga lobsterdogs och fylla korven med hummer och majonnäs. The sky is the limit, som man säger på engelska.

IMG_7511

Tack för att ni läste! Kommentera gärna ifall ni undrar något <3

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *