Petit choux med citrusfyllning

Hej!

Idag vill jag bjuda på ett enkel recept på petit choux, eller vindböjtlar. Det är frågan om ett väldigt gammalt recept som härstammar från Frankrike ända sedan 1500-talet.

IMG_7615

Receptet är så otroligt måndsidigt, då man kan laga så många olika små bakelser och bakverk av denna deg. Exempel på bakverk man kan laga av petit choux-deg är croquembouche, petit choux-krans, éclairer… jag har även sett recept där man lagat churros av petit choux-deg. (Psst! Recept på churros kommer upp till vappen!)

Så måste man ju komma ihåg, att eftersom det är frågan om en väldigt neutral deg (inget socker) så kan man riktigt bra laga petit choux med salt fyllning. Jag skall försöka komma med ett sådant recpet åt er kära läsare här också någon dag. (Kom ihåg att ifall det finns något specifikt recept som ni vill att jag ska laga, så blir jag mer än lycklig ifall ni informerar mig om detta – så kom ihåg att lämna en kommentar då 🙂 )

IMG_7601

PETIT CHOUX, RECEPT
(Styckemängden varierar något otroligt beroende på hur stora du gör dem, men kring 20-30 st)

2 dl vatten
75 g smör
1½ dl vetemjöl
2 ägg

 1. Sätt ugnen på 200°c. Koka upp vatten och smör i en liten kastrull. Ta kastrullen bort från värmen  när smör-vatten-smeten kokat upp och smöret smultit. Blanda i mjölet i kastrullen med en stadig handvisp och rör om tills degen vill dra sig samman och forma någon sorts boll. Ställ degen åt sidan för att svalna lite.
 2. När degen har svalnat en stund, rör kraftigt i äggen ett i taget med en slev eller en stadig handvisp. Blanda tills du har en jämn smet.
 3. Ställ nu smeten i kylen ifall den är för rinnig, om smeten verkar bra kan du börja spritsa ut den på en bakplåtspappersklädd bakplåt. Se till att klickarna blir lika stora i storleken.
 4. Grädda i ugnen i ca. 15-25 minuter, beroende på storleken. Kolla efter 15 minuter hur chouxen ser ut i ugnen och justera tiden ifall de ännu behöver gräddas en tid. Kom ihåg att inte öppna ugnsluckan åtminstone under de tio första minutrarna, då släpper du fukten ut och får platta petit choux – det är just fukten som får dem att stiga.
 5. När chouxen är färdigt gräddade kan du ta ut dem ur ugnen och låta dem svalna ordentligt innan du fyller dem.
IMG_7564

Bilden visar konsistensen som degen skall ha efter att man blandat i mjölet; den skall dra ihop sig och nästan forma en boll när man har blandat tillräckligt.

IMG_7580

Försök att spritsa ut klickarna så de blir ungefär lika stora. Då gräddas de jämnt i ugnen. När du spritsar ut degen skall klickarna hållas fasta och inte flyta ut. Du kan testa prova spritsa en gång och ifall degen flyter ut, sätter du den en stund i kylen och testar senare pånytt. Kom även ihåg att lämna tillräckligt med utrymme kring varje degklick.

Julias

Släta ut eventuella utstående toppar genom att doppa ditt finger i lite vatten och sedan platta till toppen. Om du inte gör detta finns det en risk att toppen bränns i ugnen.

IMG_7595

Lyckade petit choux är ihåliga!

CITRONFYLLNING

1 ägg
1 dl strösocker
Saft och skal av 1 citron
3 msk smör
2 dl vispgrädde
2 tsk strösocker

Eventuellt florsocker för garnering

  1. ENKEL LEMON CURD: Kombinera ägg, 1 dl socker, citronjuice, citronskal och smör i en liten kastrull. Värm upp (medelvärme) under konstant lätt vispning tills konsistensen blir tjockare, ungefär som… hmm… surmjölk? ( 🙂 ) När smeten har tjocknat, tag den bort från värmen och ställ den i kallt tills den nästan stelnat och blivit kall.
  2. Vispa grädden tillsammans med 2 tsk strösocker. När grädden blivit stadig, vänd ner lemon curden ihop med grädden.
  3. Skär upp petit chouxen och spritsa eller klicka i citronfyllningen. Garnera med florsocker.

 

IMG_7593

IMG_7607

IMG_7613

Glad påsk till alla!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *