Chokladkaka med Guinness och National Beer Day (USA)

”I think this would be a good time for a beer.”
– Franklin D. Roosevelt

Hej!

Min bror fyllde nyligen 30 och igår firade vi honom med släkten. Vi kom överens om att jag skulle fixa kakan och eftersom min bror gillar öl, tänkte jag att jag skulle baka denna ölkaka, som är otroligt mycket enklare än vad den ser ut att vara!

IMG_7678

Min bror heter Gilbert, kallas för ”Gibbe”, ifall ni undrar över texten. Dekorationen pynjade jag ihop själv med papperssugrör, grillpinnar, kartong och sytråd. Vimplarna skall enligt temat föreställa ölburkar 🙂

Receptet är ursprungligen från Nigella Lawson. Nigella är en underbart charmig matskribent, författare och journalist från Storbritannien. Jag har alltid associerat henne till mat, så jag trodde hon var kock till utbildningen, men enligt Wikipedia är hon det tydligen inte! God mat lagar hon i varje fall och det bästa med hennes recept är att hon inte gillar att krångla till det.

Detta recept stötte jag dock inte direkt på Nigellas hemsidor utan på Kira Åkerström-Kekkonens blogg. Kira vann Masterchef i Finland år 2013 och det är jag väldigt glad för då jag alltid har dreglat över hennes recept på hennes blogg. Den enda ”jobbiga” egenskapen hos Kira är, trots hennes fantastiska recept, är att hon lagar oftast väldigt invecklade maträtter som kanske inte lämpar sig för den vardagliga kocken som inte har så mycket tid eller specialutrustning. Men så otroligt vackra och oftast hälsosamma rätter som hon oftast får till stånd, så kan man inte vara annat än imponerad.

NIGELLAS GUINNESSKAKA, RECEPT
Recept smått justerat från trulykira.com, orginalet från nigella.com

(OBS, påbörja bakandet redan kvällen innan kakan skall serveras! Så sparar du tid även på morgonen 😉 )

BOTTEN:
250 g smör
2½ dl Öl, Guinness (en dry stout, mörk öl)
200 g muscovadosocker
200 g strösocker
75 g kakaopulver
2 ägg
150 g créme fraîche
275 g vetemjöl (jag använde vetemjöl special, liksom alltid)
2½ tsk matsoda
1 krm salt
1 vaniljstång (alt. 1 tsk vaniljpulver)

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj en kakform med löstagbart botten som är ca. 20 cm i diameter.
  2. Lägg smör och öl i en kastrull på ca 4 liter, värm under omrörning på medelvärme tills smöret smultit.
  3. Lägg i socker, salt och siktat kakaopulver i kastrullen, rör om.
  4. Vispa ägg och ccréme fraîche lätt. Häll i äggsmeten i kastrullen och rör om.
  5. Blanda vetemjöl och matsoda sinsemellan, häll i kastrullen och rör om igen.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 50-70 min.
  7. Låt kakan svalna över natten.

GLASYR:
400 g färskost (Philadelpia)
4 dl vispgrädde
2½ dl florsocker
1 vaniljstång /1 tsk vaniljpulver

  1. Vispa 2 dl kall grädde smaksatt med 2 tsk socker till hårt skum. Ställ åt sidan till ett senare tillfälle.
  2. Vispa färskost och florsocker till en jämn, tillsätt resten av grädden och vispa tills du har en stadig smet.
  3. MONTERING: Ifall kakans yta är ojämn, skär bort ett tunt lager överst med en vass kniv. Skär sedan kakan i valfri mängd våningar (två eller tre fungerar bäst, jag skar min i tre våningar).
  4. Fyll kakan med ¾ av färskost/socker/grädde-fyllningen (¼ av smeten sparas till att täcka kakan).
  5. Blanda den kvablivna delen av fyllningen med vispgrädden du lagt åt sidan genom att försiktigt vända i grädden i färskostsmeten.
  6. Spackla kakan med ett tunt lager glasyr. Lägg kakan i kylen en stund, ca 15 minuter, bred sedan på resten av glasyren (jag sparade lite fyllning som jag använde för att spritsa på kakan som dekoration). Var kreativ med dekorationen! Kaksmulor från det bortskurna översta lagret går till exempel ypperligt att användas!
IMG_7650

En närbild på dekorationen ifall ni behöver inspiration 🙂

Från ölkaka till ren konsumtion av öl! På torsdag firas det faktiskt National Beer Day i USA. National Beer Day är en inofficiell högtid i USA som firas för att hylla Cullen-Harrison-lagen som undertecknades av den dåvarande presidenten Franklin D. Roosevelt år 1933 för att efter förbudstiden åter legalisera försäljningen av öl med alkoholhalt 3,2 % i USA. Så baka lite kaka torsdagen till ära eller drick lite öl!

Ha en trevlig vecka! Mot slutet av veckan kommer det recept på vegetarisk och glutenfri fingerfood! Tack för att ni läser! <3

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *