Broccolibullar med chilidipp

Hejsan!

Vappen är på kommande så jag tänkte börja erbjuda recept på smått och gott som går att bjuda till vappen eller till kalas i allmänhet. Jag har lovat att jag i fortsättningen skall erbjuda mer varians i form av hälsosammare recept och ta i hänsyn specialdieter som till exempel glutenfritt.

IMG_7641

Idag skall jag bjuda på salt plockmat, som också kan fylla funktionen som varmrätt, ifall man vill äta dessa med potatis eller couscous, till exempel.

Inspirationen till detta recept fick jag från YouTube från en kanal jag följer som heter Tasty. Jag använder faktiskt nästan exakt samma ingredienser, men jag ändrade mängden och använde mig av glutenfritt skorpmjöl (för det råkade jag ha i skåpet). Ifall man äter gluten, går det naturligtvis jättefint att bara byta ut de glutenfria skorpsmulorna till ”vanliga” skorpsmulor.

IMG_7624

Först vill jag börja med att visa bilder på min nya fina söta assiett från Indiska. Jag köpte den nyligen på superrea för lite på tre euro och jag är helt superlycklig. Kanske jag borde ha lagat fiskbullar och serverat på den istället? Oh, well.

IMG_7625

GLUTENFRIA BROCCOLIBULLAR, RECEPT:

300g broccoli
3 ägg
1½ dl skorpsmulor, glutenfria
1 kruka gräslök, hackad
1½ dl riven lagrad cheddarost av bra kvalitet
2-3 vitlöksklyftor, pressade
Salt
Srirachasås (eller annan chilisås)

  1. Tag fram en medelstor kastrull och fyll den till hälften med vatten. Skär av ”grenarna” till broccolin och koka dem i ca 5 minuter. Häll bort vattnet och låt broccolin svalna en stund innan du finhackar den till riktigt små bitar.
  2. Flytta över den finhackade broccolin i en beredningsskål. Tillsätt ägg, skorpsmulor, hackad gräslök, riven cheddarost och pressad vitlök i skålen och blanda tills du har en jämn smet. Smaksätt med salt och Srirachasås enligt smak. Sätt hela skålen i kylen (ca 15-30 min) tills smeten har stelnat så att det lätt går att rulla bullar eller forma små cylindrar av dem. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tag skålen ur kylen, vät fingarna med lite kallt vatten (hindrar degen från att fastna alltför mycket på fingrarna). Forma lika stora bollar eller små cylindrar av degen och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Det har absolut ingen skillnad hur stort avstånd bullarna har från varandra för dessa jäser inte.
  4. Grädda bullarna i 8-9 minuter på ena sidan, vänd sedan bullarna upp-och-ner och grädda i ytterligare 8-9 minuter. Tag bullarna ut ur ugnen och låt dem svalna medan du lagar chilisåsen.

IMG_7631

IMG_7634

CHILISÅS, RECEPT:

1 burk (150g) crème fraîche
Sweet chilisås
Srirachasås

  • Blanda ihop crème fraîchen med valfri mängd sweet chili och Sriracha. Smaka av och servera.

Julias2

Smaklig måltid!

Jag ville testa detta recept mest för att det verkade så enkelt, men jag blev helt totalt överraskad över hur otroligt gott det blev. Pojkvännen gillade också väldigt mycket, fast han oftast är skeptiskt till överlag all mat som inte innehåller kött.

YouTube tyckte man skulle servera dessa med ketchup, så det går säkert riktigt bra det också, ifall man inte gillar crème fraîche.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *