Churros med chokladsås

Hej!

Jag tänkte pigga upp er tisdag med frityrmat och choklad, yum.

Detta kaloribombsrecept kommer upp mest med tanke på vappen. Jag tänkte nämligen uppgradera de vanliga munkarna till churros.

Churros är i princip petit choux-deg utspritsat till stänger, friterade och rullade i en kanel-sockerblandning. De färdigt friterade churrostängerna doppas sedan i chokladsås och när man har ätit några så känns det som om livet är komplett, att man faktiskt inte behöver något annat mera än detta. Ja, de är så goda.

IMG_7674

Okej, så det är första gången jag någonsin lagade churros. Jag råkade hitta ett jättebra recept på Pinterest, som inte krävde varken ägg eller smör. Klart man kan laga dessa genom att fritera vanlig chouxdeg också, men jag ville testa laga något på ett lite annorlunda sätt. Detta recept är dessutom speciellt bra ifall det finns någon därute som är äggallergiker 🙂

IMG_7659

CHURROS, RECEPT

DEG:
5 dl vatten
0,5 dl socker
1 tsk salt
0,75 dl vegetabilisk olja
5 dl vetemjöl

TILL FRITERING:
2 l frityrolja

ATT RULLA I:
1,5 dl socker
0,5 dl kanel

PRYLAR FÖR FRITERING:
Spritspåse
Stjärntyll med en mynning på ca. 1-1,5 cm
En kastrull på minst 4 l
En digital termometer som du kan mäta oljan med
Frityrslev

  1. KANEL-SOCKERBLANDNING: Börja med att kombinera 1,5 dl socker tillsammans med 0,5 dl kanel i en skål. Lägg skålen åt sidan.
  2. DEGEN: Tag fram en liten kastrull, lägg plattan på medelvärme och fyll kastrullen med 5 dl vatten, 0,5 dl socker, 1 tsk salt och 0,75 dl olja. Låt koka upp. När blandningen nått kokpunkten, stäng av värmen och tag kastrullen bort från plattan. Häll 5 dl vetemjöl i kastrullen och blanda tills degen börjar forma en boll.
  3. Sätt tyllen i spritspåsen. Fyll på med deg i påsen, knip fast änden med t.ex. ett gummiband och ställ påsen åt sidan.
  4. Tag fram en tallrik som du klär med hushållspapper. Värm upp oljan i den stora kastrullen till 180 grader och håll oljan hela tiden på jämn temperatur (detta är viktigt för att inte stängerna skall förbli degiga inuti).
  5. Spritsa 4-5 st stänger på max 10 cm i oljan. (Klipp av degen med sax alltid när du tryckt ut lämplig längd för churron). Fritera tills stängerna är gyllenbruna och plocka sedan bort dem med frityrsleven och lägg på den pappersklädda tallriken. Låt churrosen svalna i några minuter och doppa dem sedan i kanel-sockerblandningen. Upprepa femmans moment tills du inte har någon deg kvar och tills alla churros är sockrade.

IMG_7661

CHOKLADDIPP, RECEPT

100g mörk choklad i bitar
2,5 dl vispgrädde

  1. Koka upp grädden i en liten kastrull. När grädden nått kokpunkten, stäng av värmen och tag kastrullen bort från plattan.
  2. Lägg mörkchokladbitarna i kastrullen och blanda tillsammans med grädden tills chokladen smält helt. Chokladdippen tjocknar alltefter att den svalnar, kom ihåg detta ifall du tänkt laga den på förhand. Sätter du chokladsåsen i kylen blir den hård (som margarin i konsistensen ungefär) – så var försiktig där. Såsen håller bäst konsistens i rumstemperatur.

IMG_7692

 Tips: För lite sting – hacka färsk chili (utan frön) och lägg i chokladsåsen.

IMG_7683 - Copy (4) - Copy

Detta är ett enkelt recept, det enda som kräver tålamod är friterandet. Man får inte lämna köket på grund av säkerhetsskäl och oljan måste hållas i jämn temperatur hela tiden. Har man en fritös gör man det betydligt enklare för dig själv för den håller själv reda på oljans temperatur.

Njut av bakandet! Senast nästa vecka kommer jag ut med ett nytt exotiskt recept på mjöd!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

2 comments

  1. Tack Julia för ett super gott churros recept. Perfekt o laga såhär till vappen istället för munkar 🙂 glada vappen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *