Glutenfritt sockerkaksbotten i ytterligare en prinsesstårta

Hej!

I Helsingfors är det idag fantastiskt väder! Solen lyser och det känns som sommar. Fantastiskt.

Idag skall jag dela med mig av ett recept på ett glutenfritt sockerkaksbotten och bilder på en prinsesstårta där bottnen ingick. Kakan var en mammaledighetskaka till Karolina på vårt jobb. En av våra kolleger på jobbet är glutenallergiker och åtminstone några där är känsliga för laktos så denna kaka flick bli både gluten- och laktosfri.

IMG_20160427_114410

En ”hit” blev kakan, fast jag kämpade när jag bakade den. Jag trodde jag skulle ha mest problem med det glutenfria bottnet, eftersom vetemjöl är så viktigt för olika bakverks struktur, men kakbottnet lyckades faktiskt allra bäst. Vispgrädden lyckades jag vispa lite för litet, vilket gjorde att kakan under transporten sjönk lite.

Marsipanen hade jag lyckats överarbeta, så jag fick inte den vackert kavlat över kakan på något sätt. Istället fick jag leka kreativ och googla bilder på alternativa prinsesstårtor. Som tur var lyckades jag hitta en bild på en prinsesstårta, där man skurit marsipanen i remsor och klätt kakan en och en med remsorna tills man täckt hela kakan. Det är svårt att förklara i praktiken hur man skall göra, men ni kanske förstår på de två bilderna som jag lyckades ta på kakan.

IMG_7763

GLUTENFRITT SOCKERKAKSBOTTEN, RECEPT:
(3 våningar, 25-26 cm i diameter)

5 ägg
Ljus glutenfri mjölmix (ca 1,5 dl) (jag använde mig av Semper Fin Mix)
Potatismjöl (ca 1,5 dl)
Strösocker (ca 3 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Lite smör eller smakfri olja till formen
Glutenfritt skorpmjöl

Redskap:
3 st likadana stora glas
Kakform med löstagbart botten, ca 25-26 cm i diameter
(1 ark bakplåtspapper)

  1. Sätt ugnen på ca 160 grader. Lägg ett bakplåtspappersark på bottnet av kakformen och sätt den löstagbara kanten på så att bakplåtspappret under spänns. Smörj och skorpmjöla formen. (OBS, bakplåtspappersskedet är inte obligatoriskt, det gör bara att bottnet blir lättare att flytta efter gräddning.)
  2. Mät upp alla ägg i ett av glasen. Mät upp volymmässigt lika mycket socker i ett annat glas. Tag det tredje glaset och mät upp hälften av glaset med potatismjöl och andra hälften med den glutenfria mjölmixen så att det volymmässigt nu finns lika mycket som i de andra glasen. Sätt bakpulvret och vaniljsockret i mjölglaset och blanda lite med en sked (detta kan göras i en skild skål också ifall det blir för trångt i glaset).
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd i mjölblandningen i ägg-sockerblandningen lite i taget medan du blandar ordentligt för att försöka undvika mjölklumpar. När du blandat färdigt och degen är jämn, kan du hälla i smeten i kakformen.
  4. Grädda i 45-60 minuter (tills kakan är torr i mitten, testa med en tandpetare) och tag ut ur ugnen. Min kaka bildade ett torrt deglager på ovansidan, men det var lätt att skrapa bort och kakan var riktigt jämn därunder. Låt kakbottnet vila tills nästa dag eller åtminstone i några timmar innan du använder det.

IMG_7748

OBS: Detta är alltså ett kakbotten som fungerar bäst i kakor med rikligt med saftig fyllning. Som kaffekaka bara som sådan kan den vara väldigt torr.

Trevliga kakstunder åt alla glutenallergiker!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *