Krämig paj utan pajskal

Hej!

Idag bjuder jag på ett recept på världens enklaste paj!

Pajen passar glutenallergiker och den går att modifiera så att den lagas ekologisk och laktosfattig också. Pajen kanske inte på bilden ser ut som något hemskt speciellt, men detta är faktiskt den krämigaste och godaste pajen jag någonsin ätit. Jag kommer definitivt att laga den pånytt igen, dels för att den är så enkel men också för att den är såååå god och går att variera med vad man har i skåpet.

IMG_7785

Min paj innehåller broccoli, men man kan lika bra fylla den med lök, paprika, förvälld spenat (stekt så att all extra vätska avdunstat), fetaost, ädelost, brieost, kyckling, fisk, kött, soltorkade tomater… ja hörni, nästan vad som helst. Se bara till att fyllningen inte innehåller så mycket vätska, annars blir pajen för lös i konsistensen.

IMG_7781

Receptet (en aning modifierat) har jag hittat från en ny favoritblogg, A Cup of Jo. Bloggen innehåller en massa enkla och underbara recept och en massa härlig inspiration. Kolla in!

IMG_7783

KRÄMIG GLUTENFRI PAJ MED BROCCOLI OCH CHEDDAR

1 broccolihuvud
2 ½ dl riven cheddarost av bra kvalitet
2 dl helmjölk
2 dl vispgrädde
6 stora ägg
Salt Peppar

Smör eller olja till att smörja pajformen

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform på ca. 24 cm i diameter.
  2. Skär bort de små buketterna från broccolin och släng stjälken. Ifall buketterna verkar stora, skär dem på hälft. Koka upp saltat vatten i en liten kastrull. När vattnet kokar, släng in broccolin och koka i max 2 minuter så broccolin hålls krispig. När broccolin kokat färdigt, sila bort vattnet och torka buketterna lätt med en kökshandduk. Lägg de avtorkade broccolibuketterna på bottnet av den smorda pajformen. Sprid över den rivna osten.
  3. ÄGGSTANNING: Häll mjölken, grädden och äggen i en beredningsskål och vispa lätt ihop med en handvisp. Smaksätt med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajformen över broccolin och osten. Sätt pajen in i ugnen och grädda i 35-40 minuter tills pajen blivit gyllenbrun. Låt svalna en stund innan du serverar. NJUT!

IMG_7788

Nåja. Baka paj till söndagslunchen (eller brunchen?) nu bara.

Tack för att ni läser!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *